Jan Erik – Tidenes støttespiller

Kåret til årets støttespiller

Årets støttespiller ble han kåret til av Haslumjentene i fjor. Vi i Bærum Topphåndball kårer ham til kanskje tidenes støttespiller. 1.divisjonslagets «alt mulig mann» er en mann alle i Bærumshåndballen kjenner godt til. Mannen som tilbringer flere timer hver dag i Nadderud Arena enn noen annen, er en legende i Bærumshåndballen – Jan Erik Grøndahl.

Med erfaring som oppmann fra Haslum HK/Haslum IL i nesten 30 år har han nå skiftet beite og er blitt fast støttespiller som «alt muligmann» til Bærum Topphåndball etter at Lars Finnland inviterte ham inn til å være med på reisen til den mest spennende jentesatsningen på lang tid i Bærum.

Jan Erik er klar på at det er veldig spennende med Bærum Topphåndball. Spesielt etter det suksessrike samarbeidet mellom Stabæk og Haslum forrige sesong. Da var han også med som «alt mulig mann» og bemerker at det er så hyggelig å være med jentene, de er så takknemlige og tar ikke ting for gitt.

Vi spurte Jan Erik om han hadde noen minner fra tiden i Haslum HK og første året med 1.divisjon kvinnehåndball i Haslum IL han ville dele med oss.
To historier kom raskt på banen, og begge handler om mye følelser.
Den ene historien med stor frustrasjon og den andre med stor lettelse og glede.
Men, disse kommer vi tilbake til. For vi er interessert i å vite hva som driver Jan Erik, med så mange år i håndballen og med så mange timer brukt i hallen hvert år?

«Håndball er så gøy, det gir meg så mye» kommer det kontant fra Jan Erik. «Håndball er på en måte livet mitt»
Han er ikke i tvil om at det å se på kamper og å være tilstede på treninger er betydelig bedre enn å sitte hjemme å se i veggen.

Håndball er så gøy – det gir meg så mye

Jan Erik er født på Torshov i 1945, rett etter frigjøringen, ekte Skeidgutt og det var først fotballen som var sentrum i livet hans tidligere år, både i Skeid og Haslum etter han flyttet til Bærum i 1968.

Håndballfamilien Grøndahl

Etterhvert tok håndballen mer plass, både som trener for damelaget til Haslum hvor hans kone spilte. Og ikke minst det å følge opp sønnen sin, Thomas, på håndballbanen som trener i mange år fra han var seks år.
Et stort talent som bøttet inn mål i yngre år og som også var innom juniorlandslaget.
Thomas spilte både for Haslum og Elverum før han satset videre på trenerrollen hvor han har vært sentral i bærumshåndballen for flere klubber.
Thomas er i dag sentral i Fold HK.
Jan Erik har også en evigung svigerdatter som spiller for Vestre Bærum LIL i 4.divisjon og som putter drøssevis av mål for klubben.

Håndballeplet faller hvertfall ikke langt fra stammen hos familien Grøndahl, Jan Erik har også et barnebarn som er et av Norges største talenter, Tobias Grøndahl (Sønn av Thomas), som spiller for Elverum med bakgrunn fra Lommedalen, Vestre Bærum og Haslum HK.
Så det blir mye å følge med på, også når et annet barnebarn, Theodor, har fått kontrakt med Fold HK.
Men, som Jan Erik sier – «hjertet mitt er Haslumrødt» så det vil nok føre til noen familiære diskusjoner i hjemmet 🙂

Talentfullt barnebarn, Tobias Grøndahl

Beste minnet fra forrige sesong

Hva så med det beste minnet fra fjorårets sesong som så brått ble avsluttet på grunn av coronasituasjonen.
Jan Erik er klar på at det var utrolig morsomt å følge jentene forrige sesong, og med mye spilleglede og humør ble det mange fine turer og kamper i Norges land.
Men, en kamp ble spesiell. Haslum, som etter at jentesatsningen startet hadde rykket opp fra 5.div til 1.div på rekordtid sto nå og vippet mot en nedrykksstrid hvis ikke man vant kampen mot Skrim Kongsberg 8.mars.

Og det ble en parademarsj for jentene fra Haslum, som Jan Erik fikk overvære fra benken. Etter en tett og neglebitende første omgang skrudde jentene fra Haslum opp tempoet, og så seg ikke tilbake. Kampen ble vunnet med ni mål (22-31) hvor Anette Sundal og Janine Børkeeiet scoret fem mål hver som toppscorere i kampen.
Dermed var 1.divisjonsspill sikret også for sesongen 2020/2021, da som Bærum Topphåndball, men det ble også den siste kampen som ble spilt før landet ble stengt på grunn av Coronasituasjonen.

Jan Erik fikk mange år sammen med gutta i Haslum HK, og totalt kom og gikk det 10 trenere mens Jan Erik var oppmann.
«Trenere kommer og går, støtteapparatet blir» ler Jan Erik. Og han har et poeng at kontinuitet gjelder for å skape suksess, også i idrettens verden hvor kortsiktigheten kanskje for ofte slår inn.

Råd til unge spillere

Etter mange år i håndballen, og sett mange talenter komme og gå, er Jan Erik tydelig på hva han mener unge bør tenke på.
«Vær tålmodig, bruk tiden» sier han.

Det å være barnestjerne gjør deg ikke automatisk til en stjernespiller som senior, poengterer han. Det er for mange faktorer som spiller inn, ikke minst viljen til å trene suksessivt over tid. Og rådet til de som ikke er barnestjerner er krystallklart » Tren godt og fortsett selv om man ikke lykkes med en gang»

Trenere

Gode trenere er viktig for Jan Erik, og Bærum Topphåndball har noen av de beste trenerne i Norge i Markus Svensson Selnak Rossavik og Vegard Saua. Jan Erik er sikker på at disse to vil gjøre en meget god jobb for Bærum Topphåndball for å utvikle laget, spillerne og ikke minst alle talentene som spirer og gror i Bærumhåndballen.

Hvor lenge vil du holde på da Jan Erik?
«Så lenge helsa holder og foreløpig ser det bra ut»

Bergensminne

Hva så med minnet fra Haslum HK tiden? Jan Erik forteller engasjert om en kamp i Bergen på begynnelsen av 90 tallet mot den gang Fyllingen. (Sesongen 1992/1993 etter konsultasjon om årstall med Markus SS Rossavik) Seier ville medført at Haslum ville rykke opp i Eliteserien, men skjebnen ville det annerledes. Fyllingen fikk straffe i sluttsekundene da Haslum ledet med ett mål. Det gikk som det måtte gå, bergenserne scoret, stillingen ble uavgjort – Fyllingen rykket opp og Haslumgjengen sto ribbet igjen.
«Det gikk en del vannflasker i veggen da ja» smiler Jan Erik, selv om det var ekstremt smertefullt den gangen for nesten 30 år siden.

Bærum Topphåndball er et resultat av at Stabæk og Haslum endelig klarte å samarbeide, og sist sesong viste hvorfor dette samarbeidet var essensielt for jentehåndballen i Bærum.
Nå er Bærum Topphåndball en realitet, og vil være lokomotivet for jentehåndballen i Bærum i årene som kommer.
«Bruk tid, for dette er viktig» sier Jan Erik.
«Endelig er det en felles satsing på jentene i Bærum»
Dette brenner Jan Erik for, og han maner til tålmodighet og langsiktige tanker rundt prosjektet han har stor tro på.
«Nå er det igjen nye spillere på laget, gi dem tid til å bli kjent, bygg relasjoner og skap trygghet»
Han er klar på at laget vil få et løft denne sesongen, men se opp for Bærum Topphåndball sesongen etter.
«Vi bygger for fremtiden» sier han og smiler lurt.

Når Jan Erik ikke er i Nadderud arena eller en annen hall, er han å finne på Baker Hansen på Bærums Verk. Kafeen til svigerdatter Tonje. Mange gode håndballdiskusjoner har funnet sted der, og ta turen innom for å hilse på Jan Erik over en kaffe og kake. Da får du mange gode håndballhistorier 🙂